Køb Bog

Thumbnail Caption

Køb bog

 

Bogen kan købes ved at klikke på Køb bog herover, eller bestilles hjem hos den lokale boghandler ved at oplyse følgende nummer: ISBN 978-87-7691-977-1.

 

 

Det er 100 år siden filmmanden Lau Lauritzen junior blev født – manden bag mere end 100 danske spillefilm i den gyldne periode for dansk underholdningsfilm. Deriblandt mindst 58 spillefilm, som han selv instruerede.

Første del af historien om den store, men glemte og oversete filminstruktør, filmproducent, biograf- og filmselskabsdirektør, manuskriptforfatter, filmfotograf, tonemester, filmklipper og skuespiller er nu på gaden.

Bøgerne fortæller den danske filmhistorie fra 1910 – 1970 set fra en filmproducents synsvinkel. Hele den forunderlige historie om, hvordan det dengang var muligt at producere film og få økonomien til at hænge sammen, selvom de skulle sælge 1 million biografbilletter for at få investeringen hjem igen! I detaljer gennemgås Lau Lauritzen jun.s utrolige række af næsten altid succesfulde film. Det er også den fantastiske historie om det filmselskab Lau Lauritzen jun. var med til at bygge op og ejede – ASA Film. Et væsentligt – men ofte nedvurderet – kapitel i den danske filmhistorie. ASA’s film med stjerner som Osvald Helmuth, Victor Borge, Lille Connie, Ib Schønberg, Berthe Qvistgaard, Sigfred Johansen, Marguerite Viby, Poul Reumert, Ebbe Rode, Bodil Kjer, Poul Reichhardt, Birgitte Bruun, Ebbe Langberg, Ghita Nørby og Dirch Passer er forsat populære den dag i dag. Ikke mindst Morten Korch og Far til fire-filmene! Men ASA lavede også en lang række dybt alvorlige og prisbelønnede film. Lau Lauritzen jun. vandt Bodil-prisen for årets bedste film 1948 (Støt står den danske sømand), 1950 (Café Paradis), 1951 (Det sande ansigt) og 1953 (Farlig ungdom)! ASA vandt igen i 1957 med ”Bundfald” af Palle Kjærulff-Schmidt. En film produceret af Lau Lauritzen jun.

Bøgerne følger også de store personligheder som Lau Lauritzen jun. samarbejdede med: Lau Lauritzen senior, Alice O’Fredericks, Ib Schønberg, Poul Reichhardt, Bodil Ipsen og Lisbeth Movin, som han giftede sig med, samt nogle af dansk films store bagmænd – filmproducenterne Svend Nielsen, John Olsen, Preben Philipsen og ikke mindst Henning Karmark, der var Lau Lauritzen jun.s nærmeste samarbejdspartner og ven gennem det meste af karrieren.

Lau Lauritzen jun. var filmmand i ordets egentlige forstand. Han stod i mesterlære hos sin far, den kendte stumfilmsinstruktør Lau Lauritzen senior, og lærte hos ham filmhåndværket fra grunden. Da Lau jun. gør sin entré i dansk film, er det som gag-man, fotograf og manuskriptforfatter til nogle af sin fars populære Fy og Bi-film. Efterfølgende var han med til at gennemføre overgangen fra stumfilm til talefilm hos A/S Palladium Film, inden han debuterede som spillefilmsinstruktør i en alder af bare 24 år. Selvom Lau Lauritzen jun. aldrig havde stået på en teaterscene, medvirkede han også i en række film som skuespiller, og blev i 1930’erne en af landets mest populære filmhelte!
I de tidlige år hos Palladium Film og efter etableringen af ASA Film, var Lau Lauritzen jun. med til at skabe den folkelige tradition inden for dansk underholdningsfilm, og medvirkede sideløbende til en bølge af mere alvorlige film under besættelsen, hvor ASA lagde sig i spidsen af den danske filmproduktion. Besættelsen var samtidig en tid, hvor ASA bevægede sig ud i en farlig balancegang mellem samarbejdspolitik og modstandskamp. Om dette handler 1.del af historien om Lau Lauritzen jun. 1.del indeholder også en filmografi og 28 billeder. Bl.a. sjældne billeder fra Lisbeth Movins samling og A/S Palladium Film.

Bøgerne om Lau Lauritzen jun. er 60 års dansk filmhistorie set fra Lau Lauritzen jun.s synsvinkel. 1. del dækker perioden 1910 – 1945.

Tilbage